Zlepšenie vzťahov medzi Poľskom a Slovenskom napomáha rozvoj turizmu

13.03.2013 Prešov

Zakopané/Prešov 13. marca (TASR) - Záujem o dovolenku na území Poľska vzrástol za posledné roky u slovenských turistov. Aj Poliaci, ktorých odradilo pred niekoľkými rokmi od cestovania na Slovensko drahšie euro, sa k nám začínajú opäť vracať. Čiastočne sa o to pričinili aj projekty cezhraničnej spolupráce, ktoré financujú spoločnú propagáciu niektorých poľských a slovenských regiónov.
Cezhraničný turizmus sa začal v poslednom období rozvíjať napríklad v prihraničných oblastiach Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a susediaceho Malopoľského vojvodstva. Oba územné celky s množstvom aquaparkov, lyžiarskych stredísk, hradov, múzeí, reštaurácií, kde sa servíruje tradičná gastronómia, či významných sakrálnych stavieb, propaguje už niekoľko rokov spoločný projekt s názvom Karpatská mapa možností. Je financovaný z prostriedkov Európskej únie (EÚ).
"Vzťahy medzi Poľskom a Slovenskom sa v posledných rokoch naozaj zlepšili aj na regionálnej úrovni vďaka viacerým spoločne zrealizovaným cezhraničným projektom," povedal pre TASR Slovák Róbert Schmidt, ktorý žije v súčasnosti v Krakove. Na území Malopoľského vojvodstva a susediaceho PSK pracuje ako turistický sprievodca a tlmočník už vyše 10 rokov.
U Slovákov sa podľa jeho slov zvýšil za posledné roky záujem o dovolenku na území Poľska. Okrem spomínaného prihraničného regiónu začínajú objavovať našinci aj pobrežie Baltského mora či jazerá na severovýchode Poľska. "Tieto miesta pôsobia na slovenského turistu exoticky. Za posledných päť rokov však neustále rastie záujem Slovákov napríklad aj o návštevu poľských miest, napríklad Krakova," poznamenal Schmidt.
Aj počty Poliakov tráviacich voľný čas na Slovensku sú za posledné sezóny na vzostupe. Subjekty pôsobiace v oblasti cestovného ruchu si však prajú, aby ich bolo oveľa viac. "Pred vstupom SR do eurozóny, teda pred rokom 2009, boli poľskí turisti najpočetnejšou skupinou, mnohí však neskôr na Slovensko zanevreli, pretože všetko zdraželo. V tomto období k nám prichádzajú Poliaci lyžovať, ale už pre nich nie sme jedinou cieľovou stanicou, pretože finančne ich to nevyjde už tak lacno ako v minulosti," podotkol Schmidt.
To, či budú Poliaci v budúcnosti opätovne cestovať na Slovensko v podobnom či dokonca vyššom počte ako pred rokmi, nebude zrejme záležať iba od cien či množstva spoločne zrealizovaných cezhraničných projektov. "Poľský návštevník hodnotí Slovensko ako malebnú, krásnu krajinu, no často trpí na to, ako s ním domáci komunikujú, alebo že sa naňho nikto neusmeje. Prístupom ku klientovi sú Poliaci vo svojej domovskej krajine omnoho lepší, môžu byť vzorom pre Slovensko," uzavrel Schmidt.
 

Vyberte región